Projektarbejde

Det er sjovere at have et projekt end at have undervisning. Fordi man har et mål og et formål, som man selv har formuleret. Man er en slags opdagelsesrejsende, der opdager spændende ting at lære på vejen mod målet. Når man arbejder med et projekt, er det afgørende, at man faktisk har lyst til at komme i mål med sin målsætning og ikke bare gør, hvad der bliver sagt, fordi man ikke ved, hvad man ellers skal gøre.

Typiske projekter på Ledestjernen

Spirer

Du har sikkert prøve at så karse i skolen til påske? Det var sjovt at se, hvordan frøene spirede og blev til et lækkert krydderi på en æggemad. Men ved du, at der ligger en helt videnskab og en helt industri bag det at spire frø? Måske har du set, at man kan købe bønnespirer osv. i butikkerne? Men hvordan laver man egentlig de bedste spirer? Sådan rent videnskabeligt. Og hvor mange slags spirer findes der, og hvad bruges de til?

Du lærer at:
– Lave spirebeholdere (fx glas)
– måle lys
– tage tid
– afmåle vandmængder
– måle temperaturer
– rense
– så
– skylle
– tage hygiejnebevis

Når vi lykkes med at lave fantastiske spirer, holder vi en lille fest med lækre retter med spirer.
Vi må ikke sælge spirerne eller lave catering med dem, da der er fødevareregler for den slags. Men vi vi må gerne selv spise dem som en del af undervisningen. Og hvis du bliver meget ambitiøs omkring det med spiring, kan vi også søge om at blive godkendt til at producere dem.

Hvilke spirer kan du mon bedst lide? Bønnespirer, rødbedespirer, lucernespirer, hvidløgsspirer, radisespirer, sennepsspirer, amarantspirer, ærtespirer, rucolaspirer, solsikkespirer, fennikelspirer, broccolispirer, sortkålsspirer, gulerodsspirer, mizunaspirer, bukkehornsspirer, solsikkespirer…?

Brætspilscafé

Det er sjovt at spille sammen, og vi lærer en masse om systemer, logik, strategi, samarbejde osv. ved at spille sammen. Måske har du lagt mærke til, at der kommer flere og flere brætspilscaféer rundt omkring? Sådan én laver vi også på Ledestjernen. Der bliver indrettet hyggeligt, bagt kage, brygget kaffe, stillet borde frem, indkøbt spil, tjekket regler og trænet spil hele skoledagen, når vi skal lave vores egen brætspilscafé. Vi har selvfølgelig samarbejde med professionelle ejere af brætspilscafé, som hjælper os godt igang med at lave en succesfuld café.

Hvis du kan lide at spille og have det sjovt og lære vildt meget imens, så er dette en god mulighed for at udvikle din hjerne helt vildt, samtidig med at det er sjovt.

Du bliver bedre til:
– dansk
– engelsk
– matematik
– det sociale
– planlægning
– samarbejde
– forståelse og anvendelse af regler
– fleksibel og strategisk tænkning

Æblerovskage

Har du lagt mærke til, hvor mange æbletræer, der faktisk står rundt omkring i byen på offentlig grund? Der vokser æbler, som alle må spise. Men de gør det ikke, og æblerne falder bare ned og rådner væk. Hvad nu hvis vi ringede på hos “Hr. og Fru. Jensen” og tilbød dem at fjerne nedfaldne æbler fra deres græsplæne, hvis de ikke selv magter det?

Med alle disse dejlige æbler, som kan indsamle og redde fra den ligegyldige død, kan vi lave den lækreste gammeldaws æblekage med masser af flødeskum, makroner og lækkerier. Måske frisk mynte?

Og hvad skal vi så gøre med al den dejlige æblekage? Invitere forældrene? Lave en bod? (Det må man godt, bare man søger om det, og vi ved, hvordan man gør). Måske lave en konkurrence i at lave lækker og flot æblekage?

Kan man i øvrigt komme chili i æblekage? Hvad kan du ellers finde på?

‘Æblerovskage’ er et projekt, som også kan laves med mange andre ting. Fx at dyrke chili, hvidløg, krydderurter osv. Man kan tørre ting og komme på glas osv.

Faglighed:
– Sidemandsoplæring/mesterlære (at gøre efter)
– Forstå beskeder
– Måle/veje/vurdere
– Gentagelse og optimering af processer
– udregne priser, mængder m.v.
– forstå og overholde tid og tidsfrister

Smagsprojekt

Smag på verden omkring dig.

Vi laver ulækre madder, men vi designer også smukt smørrebrød.

Vi opfinder nye retter og finder ud af, hvem der kan lave den stærkeste chili con carne. Vi laver også den, der hedder Chilie con Arne… Det er den, der lugter af sved, og den er bare nasty… 😀

Vi besøger Toms Chokolade, et slagteri, en brødfabrik og smager på blade og svampe.

Og så designer vi vores egne opskrifter. Smager man egentlig også med øjnene og fingrene??…

Og hvad er god smag egentlig??

Du lærer at:
– Bruge sanserne på nye måder
– beskrive, hvad du oplever
– lave flot layout
– koordinere farver
– læse, skrive og formulere dig på nye måder
– argumentere