Udkørende støttekorps

Ledestjernens personale kan give dig støtte i din egen bolig, også selvom du ikke bor på Ledestjernen. Vi kommer med andre ord hjem til dig og støtter dig i de ting, der er svære for dig. Det hedder paragraf 85 støtte.

Det er din sagsbehandler og dig, der aftaler, hvor meget støtte du skal have, og til hvad.

Hvordan vi arbejder med den enkelte unge ift. udkørende socialpædagogisk bistand

Vores personale kører ud til de borgere, der har brug for det, og som har fået denne service bevilget i henhold til paragraf 85. Paragraf 85 vedrører støtte til borgere i deres eget hjem i den lov, som kaldes Lov om social service i daglig tale, men den kan også blot refereres til som Servicelovens paragraf 85. Paragraf kan også skrives med tegnet §.

Ledestjernens primære målgruppe ift. paragraf 85 støtte er borgere diagnosticeret med autismespektrumforstyrrelser, Aspergers og andre personlighedsforstyrrelser.

Ledestjernen tilbyder socialfaglig støtte i borgeres egne boliger i en radius af 100 km fra Haslev. Se takst u. ‘Takster’. Kørsel afregnes særskilt.

Støttebehovet aftales individuelt fra borger til borger i samarbejde mellem visiterende myndighed (kommune), borger og Ledestjernen.

Ledestjernens medarbejdere kan eksempelvis lave en PAS-analyse på borger for bedst muligt at tilrettelægge ydelsen ud fra den enkeltes nærmeste udviklingspotentialer.

Ledestjernen kan bl.a. tilbyde tidsafgrænsede forløb på 3-9 måneder med afsæt i den CTI faseinddelte metode i “Housing first”.

Visiterende kommune har mulighed for at forlænge forløbet.

Ledestjernen kan yderligere tilbyde ICM (Intensive Case Management), som er tidsubegrænset og med afsæt i empowerment.

Ledestjernen sender kvartalsvise udviklingsplaner til den relevante handlekommune baseret på fokusområder beskrevet i VUM 2,0.

Ledestjernens medarbejdere vil have fokus på etablering i egen lejlighed og Almindelig Dagligdags Livsførelse (ADL). Derudover kontakt og tilknytning til civilsamfundsaktører, som kan have en positiv indvirkning på borgers habitus. Ledestjernen søger derudover altid at motivere borgere til at kontakte relevante offentlige instanser, såsom Jobcenter, socialforvaltning, psykiatri m.m., hvor Ledestjernens medarbejdere agerer bisidder.

Kontakt Anders Olsen på 61 72 27 30 for yderligere informationer om tilbuddet.

Har du ret til støtte jf. Servicelovens paragraf 85?


At finde ud af om man er berettiget til støtte kan være svært. Serviceloven er både omfattende og skrevet på en måde, som kan være svær at forstå. Vi er heldigvis specialister i lovgivningen på området og har kompetente, socialpædagogiske medarbejdere her hos Ledestjernen, som kan hjælpe dig.

Hvis du gerne vil have hjælp til at afklare, om du kan få støtte jf. paragraf 85, er du velkommen til at kontakte os. Den endelige beslutning om, hvorvidt du er berettiget til støtte, træffes af din bopælskommune, men indtil du har fået afklaring, er det godt at have en idé om, hvilke kriterier der er for, om man kan få støtte efter paragraf 85 i Serviceloven, så du ved, om det er relevant at kontakte din kommune ang. §85 støtte.


Vores overordnede målgruppe er unge mennesker, der har brug for pædagogisk støtte til at kunne klare sig selv og blive bedst muligt fungerende i samfundet. Dog er det vigtigt at nævne, at målgruppen for personer, der kan få støtte jf. paragraf 85 i Serviceloven, er personer, der er fyldt 18 år.


Udover at være fyldt 18 år, skal du også have nedsatte evner fysisk og/eller psykisk, og du kan også have særlige sociale problemer. Disse kriterier er lidt upræcise, men det er netop for at kunne favne alle, der har brug for socialpædagogisk støtte.


Paragraf 85 i Serviceloven fastslår følgende: “Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.”
Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/909#P85

I Serviceloven står der altså, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp. De skal tilbyde hjælp til de personer, der opfylder kravene om at have brug for hjælp, og hvis konklusionen på visitationen er, at du har nedsatte evner enten fysisk eller psykisk og/eller har særlige sociale problemer, burde du blive bevilget støtte efter paragraf 85, men det er som nævnt din sagsbehandler, der afgør dette. Også mængden af støttetimer.


Vil du gerne vide mere om paragraf 85?


Du kan læse Retsinformations Vejledning om socialpædagogisk bistand, støtte- og kontaktpersoner, behandling og pasning af nærtstående efter reglerne i lov om social service, og du kan også læse hele Serviceloven på Retsinformation.dk.


Bemærk venligst: Begge links fører i skrivende stund ind til de gældende versioner. Denne tekst er skrevet i januar 2025, og på det tidspunkt var den seneste Vejledning fra oktober 2023, og den nyeste/gældende version af Serviceloven var fra juli 2024. Da love ændrer sig over tid, anbefaler vi altid, at du tjekker, at den version du læser, er den gældende.

Paragraf 85’s vigtige underparagraf samt paragraf 142 og 110


Serviceloven omfatter intet mindre end 188 paragraffer, så der er en del at holde styr på.
Flere paragraffer i Serviceloven er relevante for dem, der er omfattet af paragraf 85, og det gælder bl.a. paragraf 142 og 110. Paragraf 142 omhandler nemlig, at kommunen skal “udarbejde en handleplan for personer, der har ophold i en boform”. Og denne boform er relevant, da den skal opfylde kravene i paragraf 110, som paragraf 142 henviser til.


Når det så er sagt, så er det også vigtigt at nævne, at paragraf 85 også omhandler botilbud/bostøtte. Alt efter hvad den enkelte borger har brug for, og hvilke dele der indgår i den pågældende handlingsplan, kan boformen enten sørge for hele eller blot dele af bostøtten.


Da man kan få hjælp til at få tag over hovedet på flere måder, kan der enten være tale om paragraf 85 botilbud eller paragraf 85 bostøtte. Man kan sige, at botilbud jf. paragraf 85 sørger for hele boformen, mens bostøtte jf. paragraf 85 blot hjælper med dele af det.


Paragraf 85a er derfor lige så vigtig (eller måske endda endnu vigtigere) end hovedparagraffen, da den sørger for, at borgeren får et sted at bo. Som gennemgået tidligere, omhandler paragraf 85 i Serviceloven socialpædagogisk støtte/bistand til personer over 18 år, som har brug for hjælp til at kunne klare sig selv.


Citat fra Retsinformation.dk angående paragraf 85a, der vedrører bostøtte/botilbud: “Kommunalbestyrelsen kan tilbyde hjælp, omsorg eller støtte til udvikling af færdigheder efter de specialiserede støttemetoder fra Housing First-tilgangen til personer i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed, som har behov for hjælp, omsorg eller støtte på grund af særlige sociale problemer.


Stk. 2. Følger kommunalbestyrelsen ikke borgerens ønsker til leverandør af bostøtten, jf. § 142, stk. 4, skal kommunalbestyrelsen begrunde dette i afgørelsen efter stk. 1.” Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/909#P85a


Det er vigtigt at bemærke en væsentlig forskel mellem paragraf 85 og paragraf 85a i Serviceloven. I paragraf 85 står der, at kommunalbestyrelsen SKAL gøre noget, hvorimod der i paragraf 85a står, at kommunalbestyrelsen KAN gøre noget. Det betyder, at de ikke er forpligtet til at tilbyde bostøtte eller botilbud, men i stk. 2 står der til gengæld, at kommunen skal begrunde afgørelsen.

For en god ordens skyld er her et citat fra Retsinformation angående den underparagraf, der henvises til i ovenstående citat.


Paragraf 142., stk. 4: “Stk. 4. Såfremt borgeren vurderes at have behov for støtte efter § 85 a, skal det som led i udarbejdelsen af handleplanen afdækkes, om borgeren har et ønske om, at boformen efter § 110 leverer hele eller dele af bostøtten efter § 85 a til borgeren.” Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/909#P142

Nu vil du måske også gerne vide, hvad Servicelovens paragraf 110 omhandler, og i så fald har du glæde af følgende citat.

Stk. 1 i paragraf 110 i Serviceloven: “Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har et akut behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.” Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/909#P110

I paragraf 110’s underpunkter (stk. 2-8) kan du læse mere om, hvad denne paragraf kan betyde for dig.
For at få det samlede indblik i Serviceloven, anbefaler vi, at du læser mere. Det kan du gøre på Retsinformation.dk.